Inloggning (privata aktörer)
Varför kan jag inte logga in?
Om du nekas logga in på Mina sidor, beror det på att IVO inte kan hitta en organisation du har rätt att företräda eller tilldelats fullmakt att företräda. Fullmakter hanteras via Mina Ombud.
Om du har en fullmakt eller företräder en organisation som ännu inte har en verksamhet registrerad i IVO:s register har du inte åtkomst till Mina Sidor. Du behöver därför skicka in en blankett till registerfragor@ivo.se för att få hjälp med att registrera den första verksamheten.
När den första verksamheten för din organisation har registrerats får ni åtkomst till e-tjänsten.
Hur skaffar jag en fullmakt att företräda en organisation?
Företag – Kontakta Mina ombud. Där kan du som är företagare, representerar en förening eller annan organisation och vill ha hjälp att utföra ärenden i digitala tjänster dela ut och hantera digitala fullmakter som gäller hos de myndigheter och kommuner som har anslutit sig till tjänsten. IVO kan inte hjälpa till med det.
Privat (ej aktiv ännu) – Kontakta Mina ombud. Där kan du som är privatperson dela ut en digital fullmakt som gör det möjligt för en annan person att företräda dig i en digital tjänst.
Varför fungerar inte min fullmakt?
IVO har ingen insyn i fullmaktsgivningen. Kontakta Mina ombud.
Inloggning (offentliga aktörer)
Hur tilldelar jag fler personer behörighet?
Behörigheter hanteras fortsatt i vyn Hantera Organisation som nås via menyfliken i e-tjänsten för omsorgsregistret (https://e-register.ivo.se/).
Saknar behörighet
Om du inte kan logga in beror det på att din organisation inte registrerat dig som behörig. Den eller de som utsetts till ansvarig företrädare eller administratör för din organisation kan tilldela dig behörighet. Detta sker genom att de loggar in i e-tjänsten för Omsorgs- eller Säkerhetsregistret och via menyraden väljer ”Hantera organisation” och ger dig behörighet till Vårdgivarregistret.
Om du vet med dig att du har registrerats som behörig matchar inte den inloggningsmetod du använt den du registrerats med.
Om du registrerats med HSAID väljer du inloggningsalternativet SITHS. Vid inloggning med SITHS-kort får du upp en pop-up i webbläsaren där du har en lista av certifikat att välja. Du behöver välja det certifikat som är kopplat till ditt HSA-ID och inte ditt personnummer.
Om du registrerats med personnummer väljer du inloggningsalternativet SITHS eID.
Om du registrerats med personnummer och fått dispans använder du inloggningalternativet BankID.
Behörighet har upphört
För behörighetsrollen administratör och användare behöver man löpande logga in inom 6 månader för att inte inaktiveras. Om man inte varit inloggad på fem månader får man ett e-postmeddelande om att man behöver logga in.
I det fall din behörighet har upphört kan den eller de som utsetts till ansvarig företrädare eller administratör återaktivera den. Detta sker genom att de loggar in i e-tjänsten för Omsorgs- eller Säkerhetsregistret och via menyraden väljer ”Hantera organisation”. Där ser de en lista över dem med behörighet för er organisation och kan klicka sig in på respektive person för att återaktivera.
Vad är ett HSAID?
Katalogtjänst HSA är en elektronisk katalog som innehåller kvalitetsgranskade uppgifter om organisationer och personer inom vård och omsorg i Sverige. Informationen i HSA används i många tjänster för att invånare och personal ska kunna söka efter kontaktuppgifter och hitta rätt vård på nätet. Uppgifterna i HSA är också en viktig källa för att ge behörighet när användare loggar in i tjänster och system.
Strukturen för ett HSA-ID ser ut på följande sätt: SE<organisationsnummer för utfärdande organisation>-<löpnummer för objekt> Löpnummer kan bestå av både bokstäver och siffror.
Den som utfärdat ditt SITHS-kort kan svara på vilket HSA-ID du tilldelats.
Begränsningar
Organisationer som inte kan använda e-tjänsten
Stiftelser kan i nuläget inte använda Mina Sidor.
Varför kan jag inte logga in med samordningsnummer?
IVO stödjer inloggning med BankID och SITHS. Om en person med samordningsnummer inte har tillgång till detta kommer den inte att kunna logga in.
Varför kan jag inte se mina verksamheter i andra register?
I det inledande skedet innehåller Mina Sidor-plattformen en e-tjänst för att registrera eller korrigera verksamheter i IVO:s vårdgivarregister. Existerande e-tjänst för omsorgsregistret och säkerhetsregistret kommer på sikt att flyttas in i plattformen men inledningsvis hanteras verksamheter i de två registren i en egen miljö du når via startsidan eller genom att klicka här (https://e-register.ivo.se/).
Övriga register hanteras fortsatt via blankett.
Varför får jag inga sökträffar när jag använder filtrering?
Filtreringsalternativen som finns är inledningsvis inte varandra uteslutande. Det innebär att du kan filtrera på kombinationer av län, kommun, status och inriktningar som inte förekommer i registret.
om du väljer alla statusar och filtrerar på ett län, kan du bara filtrera på de kommuner som har verksamheter i länet.
om du väljer att filtrera på en status och ett län, kan du fortfarande filtrera på kommuner som har verksamheter i länet, även om ingen har just den status du filtrerar på. Detta kan leda till att du får noll träffresultat.
om du väljer att filtrera på en status eller ett län, kan du fortfarande filtrera på inriktningarna som inte förekommer med den statusen eller på den platsen. Detta kan leda till att du får noll träffresultat.
Varför kan jag inte se mina ändringar i verksamheten i ett utkast?
Ändringar som ännu inte skickats in, sparas inte i ett utkast. Om ändringarna inte skickas in slängs de bort. Inskickade ändringar uppdaterar registret direkt.
Varför kan jag inte redigera en verksamhet?
Det går bara att redigera verksamheter med status Aktiv eller Ej startad. En nedlagd verksamhet behöver återaktiveras innan den kan redigeras.
Vårdgivarregistret
Är det någon kostnad förknippad med registrering?
Verksamheter med inriktning B18 eller B19 omfattas av en tillsynsavgift på 13 500 kr per kalenderår. Avgiften faktureras per vårdgivare och fakturan skickas ut i början av året till de vårdgivare som varit aktiva under föregående år oavsett omfattning, omsättning och om verksamheten bedrivits under hela eller del av året. Om verksamheten inte kommer att bedrivas under kommande år ska anmälan om detta ske senast 30 dagar efter årsskiftet.
Mer information hittar du här: https://www.ivo.se/estetiska-behandlingar/
Varför saknar jag åtkomst till Vårdgivarregistret?
Privata aktörer:
Om du företräder en organisation som ännu inte har en verksamhet registrerad i IVO:s register har du inte åtkomst till e-tjänsten för Vårdgivarregistret. Du behöver därför skicka in en blankett till registerfragor@ivo.se för att få hjälp med att registrera den första verksamheten. När den första verksamheten för din organisation har registrerats får ni åtkomst till e-tjänsten.
Offentliga aktörer:
Om du inte har åtkomst till e-tjänsten beror det på att du har behörighetsrollen användare och inte tilldelats behörighet till Vårdgivarregistret. De i din organisation med behörighet Ansvarig företrädare eller Administratör kan justera din behörighet om du även ska ha åtkomst till Vårdgivarregistret.
Hur beställer jag ett registerutdrag med alla mina verksamheter?
E-tjänsten kan inte erbjuda ett sammanställt registerutdrag för flera verksamheter. Du kan endast beställa ett registerutdrag för respektive verksamhet den vägen. Kontakta registerfragor@ivo.se för hjälp med att få ett aggregerat registerutdrag.
Hur byter jag organisatorisk tillhörighet?
Organisatorisk tillhörighet är inte unikt för din organisation utan är avsedda att gruppera verksamheter som hör samman t.ex. avdelningar eller mottagningar vid ett sjukhus, vårdgivare som driver en gemensam klinik såsom tandläkarhus eller kommunala verksamheter som utför en specifik typ av vård exempelvis elevhälsa eller hemsjukvård.
Du kan välja mellan organisatoriska tillhörigheter som tidigare registrerats. Det går däremot inte att skapa en ny organisatorisk verksamhet via e-tjänsten. Kontakta registerfragor@ivo.se om du har ett behov av att skapa en ny.
Hur byter jag vårdgivare till ett nytt organisationsnummer?
Om du till exempel haft en enskild firma men nu bedriver verksamheten under ett aktiebolag eller har sålt verksamheten, behöver du byta huvudman. Det gör du genom att kontakta registerfragor@ivo.se. Byte går inte att göra i e-tjänsten. Samma sak gäller om du tar över en verksamhet som redan finns, det vill säga då behöver du kontakta registerfragor@ivo.se.
Hur återaktiverar jag en nedlagd verksamhet?
Det går inte att återaktivera en verksamhet via e-tjänsten. Kontakta registerfragor@ivo.se.
Behöver du mer hjälp?
Har du fortfarande frågor eller behöver hjälp är du välkommen att kontakta Upplysningstjänsten på IVO.
Telefon (vardagar 09.00 - 12.00)
010-788 50 00
E-post:
etjanst.register@ivo.se